Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 16:43 - Историко-етнографски комплекс “Кулата” гр. Казанлък
Автор: ivavas Категория: Туризъм   
Прочетен: 7762 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.07.2010 16:53


В историко-етнографски комплекс “Кулата” туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза.
image

Етнографският комплекс "Кулата" се намира в най-старата част на Казанлък - квартал "Кулата", на романтичната калдъръмена уличка "Мирска". Архитектурно-строителните паметници на Възраждането, оформили този комплекс са реставрирани и открити за посещение от 1976 г. Те ни пренасят във времето на богатата и неповторима материална култура на българите от Казанлъшкия край. Още преди да прекрачим прага на голямата вратница, чуваме песента на бакърджийските чукчета от работилницата, които както някога разказват за един типичен за града занаят - бакърджийството. Отсреща се трудят майсторите на цигулки - лютиерите, а в близост до тях към площадчето - майсторът-златар. Влизаме през широко отворената врата и се озоваваме в море от здравец и невени. Сред храсти и дървета е скътана селската къща.
Тя е едноетажна, асиметрична в архитектурно и експозиционно отношение носи белезите на подбалкански тип къщи от края на 18 и началото на 19 век.

image
 Функционалност и практичност са събрани в двете стаи - соба и кухня.



Сред просторната терасовидна градина с чемширите и трендафилите се намира Хаджиеновата къща. Тя е построена в средата на 19 век от тревненски майстори. По архитектурни белези се отнася към градския тип къщи.
image

image

Обзавеждането носи белезите на забогатяващото българско семейство от края на миналото столетие. Вносните мебели и тъкани се съвместяват с местните майсторски образци и показват широките контакти на казанлъчани със света. Този дом е принадлежал на средно заможни за времето си розопроизводители. По тази причина в дъното на двора е експонирана примитивна гюлпаната.


image

Гюлпаната (гюлпхана, гюлница) или розоварната се строи до течаща вода. Преработката на розовия цвят се извършва в малки медни казани, инсталирани под навеси. Добитото розово масло се съхранява в конкуми - калайдисани медни съдове.

image

image

image

Под селскостопанския навес са събрани предмети, необходими при розобера и розоваренето, както и файтон и каруца.

image

image

image

Първото ниво се състои от две работни помещения и мазе. Вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк, около който са трите стаи - кухня с килер, спалня и гостна.

image

image

Спалнята:
image

Килимът е с цветни мотиви.
image

Гостна:
image

Розите освен в килимите присъстват и като декорация на стените:
image

Мостът над Старата река, която минава през гр. Казанлък.
  image



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivavas
Категория: Туризъм
Прочетен: 144131
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930