Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2010 12:02 - Исторически музей "Искра" и тракийска гробница - гр. Казанлък, №91
Автор: ivavas Категория: Туризъм   
Прочетен: 3637 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.07.2010 12:13


Исторически музей "Искра" е основан през 1901 г. от родолюбивия казанлъчанин Петър Топузов. Историческият музей "Искра" е сред най-старите, най-богатите и най-известните регионални музеи в България. В него се съхраняват над 50 000 оригинални експоната, отразяващи богатата материална и духовна култура на Казанлъшкия край.

В музея може да видите постоянните експозиции на отделите „Археология”` „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най нова история”. Интерес за туристите представляват колекциите от костени сърпове ( единствената в Югоизточна Европа), средновековна керамика, хладно и огнестрелно оръжие, накити и носии от бита на казанлъчани в миналото.

В новата трезорна зала са изложени най-новите златни, сребърни и брон-зови находки от тракийските храмове-гробници в региона. Те включват уникалния златен Венец на Севт III, неговите шлем и наколенници, цялостна златна и сребърна конска муниция а също така и рядка колекция от монети и други предмети от тракийската епоха.

image

image

image

image

                                              Централен вход на парк "Тюлбето".

            В него се намира оригиналът на Тракийската гробница, която е със специален режим на съхранение. Гробницата е на тракийски владетел, откри­та случайно през 1944 г. в североизточния край на Казанлък.

image

Защитна постройка на Казанлъшката гробница, в парк Тюлбето.

           В направеното до нея копие в мащаб 1:1 се показват архитектурата, археологическите материали и стенописи на Казанлъшката грабница от ІV-ІІІ в. пр. Хр. , която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 1979 г.

image

     Състои се от три помещения: правоъгълно преддверие, тесен тухлен коридор (дромос), засводен с двускатен фалшив свод, и тухлена гробна камера с кръгъл план и камбановиден купол. Целият тухлен корпус на гробницата е покрит с каменна риза от ломени камъни, примесени с глина.

     В гробницата са били извършени две погребения - на мъж и на жена, чрез трупополагане, което личи от запазените кости. Разкритият незначителен брой елементи от погребалния инвентар доказва разграбването на гробницата още в древността. В, могилния насип са намерени два глинени аскоса и сребърна каничка. В преддверието са разкрити глинен съд - ойнохое и кости на кон. В куполното помещение са намерени остродънна амфора, глинени    розети    със    суха    позлата погребален венец, дребни части от златни накити и фрагменти от местна тракийска керамика.

image

Световната си известност паметникът дъл­жи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение - едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха. Неизвестният майстор е работил в четири основни цвята: черен, червен, жълт и бял.

image

 Изглед на "Тюлбето" с могилата, в която е открита гробницата.


 



Тагове:   музей,   Казанлък,   гробница,   №91,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivavas
Категория: Туризъм
Прочетен: 144052
Постинги: 26
Коментари: 15
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930